Wybe-M2
Gast
|
|
« Antwoord #525 Gepost op: 09-09-2010, 17:59:27 » |
|
De andere onderdelen:
|
|
|
|
Wybe-M2
Gast
|
|
« Antwoord #526 Gepost op: 09-09-2010, 18:00:24 » |
|
.
|
|
|
|
Wybe-M2
Gast
|
|
« Antwoord #527 Gepost op: 09-09-2010, 18:01:14 » |
|
.
|
|
|
|
Wybe-M2
Gast
|
|
« Antwoord #528 Gepost op: 09-09-2010, 18:02:12 » |
|
.
|
|
|
|
Wybe-M2
Gast
|
|
« Antwoord #529 Gepost op: 09-09-2010, 18:03:12 » |
|
De afdeling garnalen enz.:
|
|
|
|
Wybe-M2
Gast
|
|
« Antwoord #530 Gepost op: 09-09-2010, 18:04:13 » |
|
En als laatste de afdeling mosselen, gerookte waar, oesters e.d.:
(Ik heb ondertussen trek in een haring gekregen. De laatsten van vorig jaar helaas.)
|
|
|
|
Wybe-M2
Gast
|
|
« Antwoord #531 Gepost op: 09-09-2010, 18:20:10 » |
|
Ik ga niet alle kazen laten zien. In het noorden van Frankrijk worden uitstekende (stinkende) kazen gemaakt. De maroilles, de pave, de paterskaas van de Katsberg. Het sterkst ruikt de 'Vieux Lille'. Ook wel de 'Puant de Lille genoemd (de stinkerd van Lille) Toen ik die voor het eerst meenam voor mijn ouders en in de koelkast gelegd, haalde mijn vader die er later uit. Het stonk in de bijkeuken zo naar een koe met ontstoken uiers! En dat is een foute zaak, want als je er een zo'n koe bij hebt kun je de hele melkopbrensgt van die dag weggooien. Hij gaf het aan de hond, die alles at. Maar dus geen Vieux Lille! Hieronder echte Goudse kaas. Ook al is de kleur anders dan we gewend zijn.
|
|
|
|
Wybe-M2
Gast
|
|
« Antwoord #532 Gepost op: 09-09-2010, 18:24:08 » |
|
Dit lijken (grote) Edammers. In Nederland heet dit 'Kommissiekaas'. Vroeger werd dat in NL verkocht, een paar jaar geleden is geprobeerd ze in NL weer te verkopen. Ik zie ze nooit meer.
De kaas werd/wordt in Nederland gemaakt, maar ook in Nrd-Frankrijk. Ze noemen het 'Mimolette'.
Vlnr van jong naar oud.
De lekkerste en oudste heeft kleine gaatjes erin die mijten erin gevreten hebben. Die hebben daarom een notensmaakje.
|
|
|
|
Wybe-M2
Gast
|
|
« Antwoord #533 Gepost op: 09-09-2010, 18:30:43 » |
|
Natuurlijk hebben dit soort winkels ook grote afdeling wijnen en gedistilleerd. Ik kon daar vroeger uren doorbrengen, terwijl de voruwen de boodschappen deden.
|
|
|
|
Wybe-M2
Gast
|
|
« Antwoord #534 Gepost op: 09-09-2010, 18:38:03 » |
|
Wij denken altijd de beste jenevers ter wereld te hebben.
Dat klopt niet. De beste komen uit Belgie en NW-Frankrijk. Alle goede nederlandse jenevers halen hun moutwijn uit Belgie.
Hier een aantal echte jenevers, 42 - 49 % alcohol en een prima smaak!!
|
|
|
|
Wybe-M2
Gast
|
|
« Antwoord #535 Gepost op: 09-09-2010, 18:53:02 » |
|
Voor de bierliefhebbers. In NW-Frankrijk drinken ze van oudsher bier, terwijl de rest van Frankrijk (m.u.v. de Elzas) alleen wijn dronk. Ik zal ook niet alle biermerken laten zien. Dit zijn echter 'Bieres de garde' (bewaarbieren). Sterke bieren in een champagnefles. Gebrouwen in de winter/voorjaar om te drinken als het zomers te warm was om te brouwen.
Deze mevrouw schrok, omdat ze dacht dat ik speciaal haar op de foto wilde hebben.
|
|
|
|
|
|
|
|