(Voor vis te bakken zonnebloemolie) schreef WitkwastVoor het bakken van platvis gebruik ik al jaren de zelfde koekenpan en doe dat op een electrische kookplaat en als het nodig is met twee. Ze stammen uit de jaren 70 van de vorige eeuw en werken nu nog perfekt. Ik doe dit altijd op het balkon waar ik een opklapbare werkplank heb gemaakt en voor aanvang de muren en vloer tegen oliespatten heb afgedekt.
Vooraf gaande aan het moment van bakken van de visjes gaan ze een aantal minuten in de melk met daarin een hoeveelheid zout met uitzondering van sliptongetjes.
Als de olietemperatuur goed is ongeveer tussen de 150/170 graden gaan ze er in. Ik bak in de Arachideolie zoals we dat vroeger in de zaak gewend waren. Ook Wijting en Schelvis worden op die manier gebakken. Om het visvlees van de Tong/Sliptong niet te veel te laten inbranden halen ik deze door een niet te dikke pap van speciaal Visbakmeel.
Verse Haring gaat na te zijn schoongemaakt alleen bestrooit met wat peper en zout zonder verdere toevoegingen gelijk de pan in. Dat kan dan behoorlijk spetteren.
Mijn persoonlijke voorkeur gaat vanwege het gespetter en de heerlijke smaak uit naar gebakkenbokking maar de daarvoor Blanke droog Gerookte Haring is op Scheveningen niet te krijgen en dat vind ik ontzettend jammer.
Kibbeling, Mosselen, Lekkerbek en Scholfilets bak ik ook zelf en doe dat door een oude ronde frituurpan waarvan het elektrische element in de bodem is verwerkt met enkele liters olie te vullen. Het is dan van belang dat het papje van speciale visbakmeel wat steviger is dan bij de tong gebruikelijk is. Deze bloem vormt tijdens het bakken een prachtig mooi en knapperig laagje om het visvlees.
Ik kocht de Visbakmeel in
1 Kilo verpakking voor de consument bij de visboer in Voorburg maar weet niet of andere vishandelaren ze ook verkopen. Als iemand weet waar dit produkt ook verkocht wordt zou ik dat graag willen weten.
Vooralsnog wil ik niet de indruk wekken op mijn balkon een visbakkerij te bestieren, het gaat hier om produkten voor eigen eten
maar dan wel zo lekker!
B@rtW.