Gevonden op:
http://nl.navigomuseum.be/nieuwsdetail.aspx?id=3912(NAVIGO is het voormalige belgische nationale visserijmuseum in Oostduinkerke)
Onze IJslandvaarders: levenswerk van Oostduinkerkenaar Johan DepotterCover 'Onze IJslandvaarders'
Wie zegt “IJslandvaart”, denkt meteen aan het epos van een eeuw en langer geleden toen onze kustvoorouders op zeilschepen door de oceaan ploegden om op IJsland zes maanden kabeljauw te vangen. Algemeen een mythe, want concrete verhalen zijn nauwelijks gekend. Voortaan wel! Johan Depotter uit Oostduinkerke maakte van de geschiedschrijving van de IJslandvaart zijn levenswerk! Resultaat: twee dikke boeken van elk 600 bladzijden die het vissersleven van 975 Vlaamse IJslandvaarders beschrijven...
Ruim 25 jaar heeft Johan Depotter (54), beroepshalve onderwijzer in de basisschool De Ark in Koksijde, zich verdiept in het wedervaren van mannen van de Westkust die vanuit de Frans-Vlaamse havens Duinkerke en Grevelingen inscheepten op goélettes (galetten) om van maart tot september zes maanden visserij op kabeljauw te bedrijven rond het verre IJsland.
Aantal namen bleef groeienJohan, die IJslandvaarders in de familieboom telt, begon in 1985 namen van dito Vlaamse vissers te verzamelen. Eerst in de gemeentelijke archieven en oude kranten, daarna in archieven in Oostende, Brugge, Brussel en Beveren-Waas. Vervolgens de grens over naar Frankrijk, tot in Cherbourg en Brest. Hij contacteerde nakomelingen wat hem weer nieuwe namen opbracht, vergeelde foto’s, verhalen. Hoe meer namen hij vond, hoe meer vragen hij had…
Uiteindelijk stopte de teller aan 975 namen van Vlaamse IJslandvaarders die tussen 1815 en 1938 aan boord waren van zeilschepen uit Duinkerke of Grevelingen.
VerhalenHet levenswerk van Johan Depotter is veel meer dan enkel een naslagwerk met namen van vissers en schepen. Hij probeert bij elke visser de mens achter de naam te vinden.
Johan: “Wat bezielde die jonge mannen van de Westhoek om zo lang van huis weg te zijn om in gevaarlijke omstandigheden de kost voor vrouw en kinderen te verdienen? Zo wordt bij elke persoon een tipje van de IJslandmythe opgelicht.”
Uitgever is Academia Press, Gent, in samenwerking met NAVIGO – Nationaal Visserijmuseum Oostduinkerke. De uitgave kadert in het Europees grensoverschrijdend project Interreg IVa “2 Mers Seas Zeeën”. De twee boeken zijn gedrukt op A4-formaat onder softcover. Ze zijn rijkelijk geïllustreerd.
Kostprijs Het werk is te koop in het NAVIGO-museum en bij de toeristische diensten van Koksijde. Elke deel (deel 1 van A tot K, deel 2 van L tot Z) telt 600 blz. en kost 35 euro. Samen dus 1200 blz. voor 70 euro.