Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
23-11-2024, 04:03:44
Startpagina Help Zoek Inloggen Registreren
Nieuws: http://jolybit.nl De nieuwe trading hulp website is in de maak. U kunt hem wel al gebruiken.

+  Vraag en antwoord & Wie wat waar
|-+  Vraag en antwoord
| |-+  Vraag en antwoord
| | |-+  makreel roken
« vorige volgende »
Pagina's: [1] 2 Omlaag Print
Auteur Topic: makreel roken  (gelezen 23955 keer)
johanh
Gast
« Gepost op: 24-04-2013, 18:03:21 »

is het mogelyk om zelf makreel te roken[niet stomen].zo ja wat is de hoeveelheid zout en hoelang erin,droogtyd,en de tyd en temperatuur om te roken.omdat het hier niet te koop is wil ik het eens zelf proberen.vrgr johanh.
Gelogd
B@rtW.
Schipper
*****
Berichten: 771


SUPERIOR-TRADER


Bekijk profiel
« Antwoord #1 Gepost op: 24-04-2013, 19:11:35 »

Okay Johanh,
vertel eerst eens wat je voor materialen in huis hebt om het roken of stomen van vis mogelijk te maken. Op de site zijn er misschien wel mensen die je dan verder kunnen brengen met het roken van vis.
Gelogd

Zoekt en gij zult vinden!
johanh
Gast
« Antwoord #2 Gepost op: 24-04-2013, 19:32:21 »

bart,stomen doe ik altyd in een olie drum[schoon gebrand] van 200 ltr,met makreel,sliptong,schar,poon gaat dat heel goed.als hout gebruik ik wat voor handen is zoals groente kistjes ,hard houten keggen[schoon],beuken snippers etc.dit heb ik niet in huis maar op het vaartuig waar ik op werk.vrgr johanh.
Gelogd
johanh
Gast
« Antwoord #3 Gepost op: 24-04-2013, 19:45:21 »

even een ding wat ik wil aan geven,toen ik op de vl 34 zat werd er in de nazomer makreel ,haring uitgehouden om die voor de kerst te laten roken zodat je met de kerst een lekker visje had,dat hielt in dat ze 3 a4 maanden in het zout stonden aan boord ,dan gingen ze naar de rokery[jol] maar of die ze liet uitweken weet ik niet.vrgr johanh.
Gelogd
Maart
Schipper
*****
Berichten: 753


mijn worstelaers staen in de zije


Bekijk profiel
« Antwoord #4 Gepost op: 02-06-2013, 09:52:27 »

Was flauw gisteren ff weer een makreiltje voor me brood an ut roke Grin

Maart


* P6010001.JPG (209.04 KB, 1024x768 - bekeken 2980 keer.)
Gelogd
witkwast
Schipper
*****
Berichten: 2272


Leer v. gisteren Droom v. morgen Maar leef vandaag


Bekijk profiel
« Antwoord #5 Gepost op: 02-06-2013, 21:58:05 »

even een ding wat ik wil aan geven,toen ik op de vl 34 zat werd er in de nazomer makreel ,haring uitgehouden om die voor de kerst te laten roken zodat je met de kerst een lekker visje had,dat hielt in dat ze 3 a4 maanden in het zout stonden aan boord ,dan gingen ze naar de rokery[jol] maar of die ze liet uitweken weet ik niet.vrgr johanh.

Dat kan ik me ook nog goed herineren en iedere schipper had wel een bepaalde voorkeur van één van de vele rokerijen die Scheveningen destijds nog rijk was.
Gelogd
B@rtW.
Schipper
*****
Berichten: 771


SUPERIOR-TRADER


Bekijk profiel
« Antwoord #6 Gepost op: 02-06-2013, 22:33:17 »

Was flauw gisteren ff weer een makreiltje voor me brood an ut roke Grin

Maart
Okay Maart,
Lekkere vissies maar je bent ze wel aan het stomen natuurlijk!
Roken van vis doe je door ze hoger te hangen. Jou rookkast zou wel 2,5m. hoog moeten zijn. Boven in wordt pas daan de vis  koud gerookt. De temperatuur bovenin zo'n kast is aanmerkelijk lager dan onderin net boven de warmtebron. Uit dat proces krijgen we de bokking, gerookte scharren en vanzelf gerookte makreel die wanneer ze voor de consumptie gereed wordt gemaakt, ze eerst worden gefilleerd.
Gelogd

Zoekt en gij zult vinden!
Maart
Schipper
*****
Berichten: 753


mijn worstelaers staen in de zije


Bekijk profiel
« Antwoord #7 Gepost op: 03-06-2013, 10:13:56 »

Morge Bart het is het heet roken ( 70 tot 90graden) van de makreel (stomen) sommige doen er een schaaltje water bij om stoom te krijgen zodat de makreel of anderen vissen zoals zalm en forel niet uit droogt weet niet of daar de benaming stomen vandaan kom ik doe dat niet spuit wel af en toe wat water op het mot met een spray
 , koud roken (15 tot 25 graden ) zoals sprot  doe ik ook vaak  wat is in de winter makkelijker als de zomer inverband met de temp. mijn rook tonnetje is maar 80cm hoog dus er is niet veel verschil , makreel rook (stoom) de eerste 20 tot 30 minute leg aan de grote gaar daarna laat ik de temp zakken tot rond de 50  tot 60 graden voor zo'n 2 tot 3 uur wel goed in de gaten houw dat de buikjes niet openen en vet verlies laat dan de temp zakken Vis moet goed droog zijn voor je gaat roken
Gr Maart
« Laatste verandering: 03-06-2013, 10:40:51 door Maart » Gelogd
kleindochter
Gast
« Antwoord #8 Gepost op: 03-06-2013, 10:54:14 »

Morrege Maart,
Ieder heeft zo z'n manier van roken,ik heb een snelle tip en erg lekker Cheesy
Leg een mootje zalm op ingevette zeef,oude hoge pan met snippers van eikenhouten whiskeyvaten op bodem,gewoon op 't vuur en eventueel nog beetje water opsprayen,deksel er op,na een minuut of 6,haal ik 't eruit ,doe er geroosterde zwarte sesamzaadjes(hebben ze bij simonis) op en laat 't in de oven even nagaren.smullen  Grin Grin
En hoef er geen zout op te doen.Wel de afzuigkap aanzetten tijdens 't roken!! Knip oog


* 021_640x480.jpg (89.36 KB, 640x480 - bekeken 2633 keer.)
« Laatste verandering: 03-06-2013, 11:15:35 door kleindochter » Gelogd
B@rtW.
Schipper
*****
Berichten: 771


SUPERIOR-TRADER


Bekijk profiel
« Antwoord #9 Gepost op: 03-06-2013, 13:40:04 »

Prima Maart en Kleindochter, het is echt zzzmullen!
Gelogd

Zoekt en gij zult vinden!
Maart
Schipper
*****
Berichten: 753


mijn worstelaers staen in de zije


Bekijk profiel
« Antwoord #10 Gepost op: 03-06-2013, 21:15:41 »

Ha ha gaat mijn te vlug Kleindochter je krijg de tijd iet dat je je biertje opdrinkt dat hoort ook bij roken maar wel kniftig heb daar nooit van gehoord denk wel as ik dat hier doet ik de keuke uitgetrapt word ze is nog steeds de baas Grin Grin

Maart
Gelogd
kleindochter
Gast
« Antwoord #11 Gepost op: 03-06-2013, 23:07:03 »

 Grin Grin
Je kunt het ook buiten doen of op de bbq,maar ik vind  het wel eens makkelijk om voor mezelf gauw klaar te zijn met koken en 't ziet er toch gezond uit, nietan? Ik mag geen zout eigenlijk en door dat roken smaakt 't toch goed.Heb 't nu wel makkelijk nu hij aan 't fietsen is Cheesy Cheesy
Gelogd
Maart
Schipper
*****
Berichten: 753


mijn worstelaers staen in de zije


Bekijk profiel
« Antwoord #12 Gepost op: 04-06-2013, 09:43:46 »

Ja Kleindochter ziet er goed uit zo lus ik ze ook wel mot toch is bij je in de leer komme neem ik de zalm wel mee en die eikehoute whisky vaten daar is hier vreemd genog niet an te komme Grin Grin

Gr Maart
Gelogd
kleindochter
Gast
« Antwoord #13 Gepost op: 04-06-2013, 10:52:47 »

Gek,dat moet toch daar te krijgen zijn met al die whiskey-stokerijen,maar hier is een plaatje van 't pak.
En groenten zoals paprika,tomaat,courgettes,doe ik even onder de grill in de oven met wat druppeltjes olijfolie,supergezond! Grin Grin


* 027_480x640.jpg (105.45 KB, 480x640 - bekeken 2432 keer.)
Gelogd
Maart
Schipper
*****
Berichten: 753


mijn worstelaers staen in de zije


Bekijk profiel
« Antwoord #14 Gepost op: 04-06-2013, 16:54:24 »

Ha ha zo ken je een drol ok lekker make , met zalm gooi ik er wat jeneverbessen in de mot geef ook een lekker smaakje Kleindochter zo heb je denk allemaal wel wat maar net als jij zeg klinkt goed ik mot ofvalle en dat recept van jou lik me wel wat Grin Grin

Maart
Gelogd
Pagina's: [1] 2 Omhoog Print 
« vorige volgende »
Ga naar:  


Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!