HARING, het verhaal van een vette vis
Op maandag 3 juli zendt TV West de documentaire HARING uit. Hierin wordt het verhaal verteld van een vette vis. We volgen Nederlands bekendste visje van vangst tot de haringkar op het Buitenhof in Den Haag.
Het is eind mei wanneer de fabriek in Egersund in Noorwegen overuren maakt. Fabrieksdirecteur Leendert Roeleveld, oorspronkelijk uit Scheveningen, keurt de haring van dit jaar. “Als ze een klein koppetje hebben en een vet lichaam dan zijn het de beste maatjes die er zijn”. Roeleveld leidt de haringfabriek in Noorwegen waar miljoenen Hollandse Nieuwe tegenwoordig worden verwerkt voor de Nederlandse markt.
Arie Spaans en Cor van der Toorn brachten de haring ook aan wal, maar dan op Scheveningen. De laatste haringlogger die met de ‘groene’ haring terug kwam was eind jaren ’70. Daarna verdween de haringvangst uit Scheveningen. De mannen kijken met gemengde gevoelens terug op die tijd. “Het was hard werken, ik begon als 13-jarige jongen op de Scheveningen 4. Aan boord moest je kaken en pekelen. Je zat altijd in het bloed en het zout.” aldus Arie Spaans die in 1946 begon en uiteindelijk 24 jaar als haringvisser werkte.
Op 16 juni j.l. kwam de haringlogger De Noordster - Scheveningen 236 na jaren van afwezigheid terug in de haven van Scheveningen. De mannen zijn er trots op. Een ouderwetse haringlogger wordt in ere hersteld en gaat als museumschip dienen om de mensen te laten zien hoe de haring op Scheveningen kwam.
Westdoc
Haring, het verhaal van een vette vis
Uitzendtijden: 17:00 uur en daarna elk uur herhaling
www.omroepwest.nl/westdoc