Jaap,
Er is in 2006 al het e.a geschreven over deze Dirk Taal door zijn kleindochter Adriana Taal (
https://www.scheveningen-haven.nl/yabbse/index.php?topic=765.msg53041#msg53041). Ik vond het een interessant verhaal, dus ben ik nog wat gaan graven en vond Het volgende.
Via wiewaswie.nl vond ik twee vermeldingen bij de naam 'Dirk Taal' waar het gaat om passagiersgegevens van de HAL (Holand-Amerika Lijn). De eerste betreft een passagier Dirk Taal die op de SS Rijndam op 1 december 1920 reist van New York naar Rotterdam. Deze Dirk Taal komt dus terug uit de USA (!). Als adres geeft hij op 'Zystraat 98'. Dat is het adres van de ouders van onze Dirk, zoals vermeld op de gezinskaart (441333) van Gerrit Leenderd Taal. De tweede vermelding is op een lijst van boekingen van de HAL uit 1926, waar een Dirk Taal fl 300,- betaalde voor een reis (dat is ongeveer 2500 Euro vandaag).
Dan zijn er nog de passagierslijsten van Ellis Island (
https://www.statueofliberty.org), waar immigranten op staan die via dit eiland bij New York de USA binnen komen. Ook hier zijn er twee vermeldingen van een Dirk Taal. De eerste is van 1920 waar hij aankomt op 30 oktober met de SS Veendam van de HAL, als 'weduwnaar', 45 jaar oud. De tweede is van 1926 waar hij binnenkomt op 30 januari met de SS Rotterdam (50 jaar oud, zeeman, ouders G.L. Taal). Het lijk erop dat dit dezelfde Dirk betreft en dat hij dus de oversteek drie keer heeft gemaakt.
De US Census van 1940 vermeldt een Dirk Taal, wonende 31 Chester Street, Groton, New London, Connecticut, 64 jaar met vrouw Freida Taal (46) en dochter Cornelia (11).
Tenslotte staat er op de gezinskaart (441301) van Dirk dat hij naar New York vertrokken is met als datum 17-2-1928. Die datum is dezelfde datum als van de verhuizing van het gezin naar de Francois Valentijnstraat 111 in Den Haag (Er staat vermeldt: 't/h van den broer, G.L.). Vermoedelijk wordt dan pas aangegeven dat Dirk vertrokken is.
Ik vraag me nog af of dit dezelfde Dirk Taal is die op 5 juli 1916 schipper was op de SCH 103 'Geertruida'. De Geertruida werd op die dag beschoten door de Duitse U-boot U-4 en zonk. Nederland was tijdens WO-I neutraal maar de commandant van de Duitse U-boot dacht dat de vissersboot op weg was naar Engeland en/of bewapend was. Schipper Dirk Taal werd met de stuurman en de machinist meegenomen in de U-boot naar Emden om daar voor de krijgsraad terecht te staan. Dirk Taal en lotgenoten werden vrijgesproken. Het toeval wil dat Groton, Connecticut, USA, bekend staat om de bouw van onderzee?rs.