Nog wat aanvullingen op dit verhaal. Simon Arijnse de Graaf is mijn betbetbetbetovergrootvader en ik ben onderzoek naar hem aan het doen. In mei 1791 gebracht naar het Weeshuis na het overlijden van zijn moeder 20 oktober 1790. Ik ga uit van het Scheveningse weeshuis in de Keizerstraat 112, maar dit staat niet expliciet vermeld, alleen het bedrag dat door vader is ingelegd bij de weeskamer.
https://hdl.handle.net/21.12124/279337098F2E4EDD86A105AE79B29704 het kan dat hij vrijwillig matroos was in Franse dienst, maar in Maart 1812 worden er 64 vissers uit scheveningen opgeroepen voor de dienstplicht, dus het kan ook dat hij daarbij heeft gezeten. Dit is terug te vinden in de op Delpher te vinden "Geschiedenis van Scheveningen" - een boek van J. C. Vermaas waarin overigens veel scheveningsers met naam en toenaam worden genoemd.
https://www.delpher.nl/nl/boeken/objectsearch/pagejump?identifier=MMKB02:000119089:00007&page=1&cql%5B%5D=%28creator+exact+%22Vermaas%2C+J.C.%22%29&coll=boeken&resultsjump=1&rowid=1 Erg interessant. Hierin worden ook de namen van Arij de Graaf en Sijme de Graaf genoemd als krijgsgevangenen in april 1798 die uiteindelijk weer naar Scheveningen terugkeren, maar of dit Simon en zijn vader Arij is geweest kan ik niet met zekerheid onderbouwen.
In de engelse kranten zijn veel artikelen over de Wezer te vinden, o.a. bijgevoegde. De Wezer is met La Trave vertrokken vanuit Texel, kaapt een Russisch en een Zweeds schip, raakt zwaar gehavend in een storm en wordt uiteindelijk overmeesterd door de Engelsen. het schip wordt daarna begeleid naar Plymouth, waar het uiteindelijk wordt opgeknapt en aan de engelse vloot wordt toegevoegd. Op 9 december 1813 ook nog een bericht in de Sun vanuit Welsh Pool (Poole): "The Dutchmen lately taken on board the Weser frigate, passed through this town last night, to Llanfyllin; though pennyless, we did not let them do to bed supperless, or without beer, and we stuck the orange riband in their breasts. They sung God Save the Kind, pretty well, to the great annoyance of a French Gentlemen on parole here, whom they seem to hate most cordially."
In het National Archive in Londen liggen nog de papieren van de Wezer, die door de Britten netjes bewaard zijn. Ik ga volgende week tijdens mijn vakantie daar naar het archief om eens te kijken. Ik verwacht niet iets over Simon te vinden, maar sowieso mooi om zulke oude papieren door te mogen snuffelen.
Leuk detail overigens: Simons zus Bastiaantje is in 1800 getrouwd met een Jacques le Gras, die woont in Amsterdam vlak naast wat nu het scheepvaartmuseum is, maar toen 's Lands Werf was. Zijn zus heeft dus waarschijnlijk het schip gebouwd zien worden waarop haar broer uiteindelijk is overleden. Haar man Jacques was timmermansknecht en ik zou het helemaal fascinerend vinden als hij op de werf werkte, maar archieven van de werf zijn er niet helaas, dus ik denk dat ik dat nooit te weten zal komen.